Olijfolie is een veelzijdig product. In principe kun je olijfolie in twee categorieën onderverdelen: traditionele olijfolie en olijfolie extra vierge. De gewone olijfolie is geschikt om mee te bakken, wokken, grillen en roosteren. De olijfolie extra vierge heeft een verfijndere smaak. Italiaanse olijfolie wordt met veel zorg en aandacht bereid. De meeste olijfolie komt nog steeds uit de Afrikaanse landen, maar voor een goede en lekkere olijfolie kunt u beter op het Europese continent blijven, en nog beter in Italië Het maakt deze olie vooral geschikt voor koud gebruik, bijvoorbeeld voor de bereiding van een dressing of pesto. Je kunt deze olijfolie ook prima gebruiken in de pasta of op een broodje met tomaat, mozzarella en rucola. Alle gerechten worden door de toevoeging van olijfolie extra smeuïg en smakelijk. Op www.pastacasa.nl staat het boordevol met lekkere en leuke recepten.
Olijfolie is gemaakt van de olie die uit olijven wordt geperst. De kleur is afhankelijk van het tijdstip van de oogst. Hoe langer de olijven aan de olijvenboom blijven hangen, hoe donkerder de kleur. Er is dus verschil tussen de groene en zwarte olijven. Je ziet het terug aan de kleur van de olie. De jonge groene olijven geven de olie een olijfgroene kleur. De rijpe zwarte olijven kleuren de olie goudgeel. De kleur van de olie zegt overigens niets over de kwaliteit. Soms wordt er een kleurstof aan de olie toegevoegd, maar in Italie is dat verboden, vooral wanneer de olie een groenere kleur moet krijgen. Olijfolie bestaat honderd procent uit vet. Er zitten veel categorieën in olijfolie, ongeveer 900 categorieën per deciliter. Het lijkt heel veel, maar het gaat om goede onverzadigde vetten. Het is makkelijk verteerbaar en de vitamines in de olie worden door het lichaam snel en probleemloos opgenomen. Ook bevat olijfolie een uniek onverzadigd vet: oliezuur. Het is een omega 9-vetzuur met de positieve eigenschap dat het een verlagend effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten af. De functie van de lever wordt positief beïnvloed door de olie. Ook helpt het bij het ontgiften. Er is veel onderzoek verricht naar de positieve invloed van olijfolie in de voeding. Het is bewezen dat olijfolie een positieve bijdrage voor de gezondheid levert. Een prachtige en ruime sortering olijfolie uit Italië is er te koop op www.pastacasa.nl geen bezorgkosten en geen minimale bestelling dus voor iedereen bereikbaar.