Hooggevoeligheid is een begrip dat je steeds vaker tegenkomt en wat steeds meer gebruikt wordt. Er zijn zelfs trainingen en coachingsgroepen die je leren omgaan met hooggevoeligheid. Het is echter niet heel nieuw. Het werd al begin jaren ’90 geïntroduceerd door de Amerikaanse psychotherapeute en universitair docent Elaine Aron. Maar wat is het nu precies en hoe kom je erachter of jij hooggevoelig bent?
Overprikkeld
Een Hoog Sensitief Persoon (HSP) heeft al vanaf de geboorte een meer dan gemiddeld gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor komen prikkels en signalen sterker binnen en kost het meer moeite om alles te verwerken. Drukke mensenmenigten, harde muziek, kriebelende kleding of fel licht zijn dingen die hard binnenkomen. Bovendien zijn hoogsensitieve personen niet alleen gevoeliger voor indrukken uit de omgeving, maar ook voor andermans gevoelens en stemmingen. Deze merken zij haarscherp op. Hierdoor hebben zij een groot aanpassingsvermogen, maar zetten ze zich vaak ook op de laatste plaats.
Gevolgen van hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid kent zijn positieve kanten, maar ook zijn negatieve. Hooggevoelige mensen zijn meestal creatief en fantasierijk en hebben vaak een nauwe band met kunst, natuur of muziek. Ze kunnen echter ook onzeker zijn omdat ze zich anders voelen. Sommigen ontwikkelen perfectionisme doordat ze veel oog voor detail hebben en het anderen naar de zin willen maken. Stress en een ‘vol hoofd’ zijn dan het gevolg. Omdat alles zo heftig binnen komt, is overprikkeling al gauw aan de orde. Vermoeidheid blijft dan niet lang uit. Depressie, angsten en burn-out zijn veelvoorkomende verschijnselen.
Hooggevoeligheid testen
Wil je weten of je hooggevoelig bent, dan staan er op internet legio testjes die je kunt doen. Doe bijvoorbeeld eens de hooggevoeligheid test op Zobegaafd.nl. De ene test is natuurlijk wat professioneler dan de andere, maar niettemin geven ze allemaal een indicatie. Het zijn manieren om te kijken of je hooggevoelig bent en in welke kenmerken je jezelf herkent. Hooggevoeligheid is in de psychiatrie of psychologie nooit aangemerkt als een stoornis. Er is dan ook geen officiële test die je kunt laten uitvoeren om een diagnose te stellen. Dit wil echter niet zeggen dat je niet bij een psycholoog terecht kan voor hulp. Sommigen zijn zelfs gespecialiseerd in hooggevoeligheid. Je hoeft dus niet met eventuele klachten rond te blijven lopen.